Internationaal

Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland kent een lange traditie als het gaat om het onderhouden van internationale contacten. Die traditie hebben we in het verleden op allerlei manieren vormgegeven. Denk aan het uitnodigen van internationale sprekers en het aanbieden van uitgebreide, meerdaagse studiereizen in het buitenland. Op die voet zijn we in de afgelopen jaren verder gegaan, bijvoorbeeld met onze studiereis naar midden Frankrijk in september 2018 en een tweede klimaatreis, deze keer voor bestuurders, naar Kopenhagen.

Wij zijn ervan overtuigd dat het toevoegen van een internationale dimensie aan onze activiteiten goed is voor Stadswerk. 'Think global – act local' is voor een vereniging van actieve gemeenten, betrokken bedrijven en gedreven professionals rondom ontwerp, inrichting en beheer van de fysieke leefomgeving een betekenisvol statement. Kennis toevoegen vanuit internationale bronnen maakt ons netwerk aantrekkelijker en betekenisvoller, zeker voor de grotere gemeenten.

Ambitie
‘Think global – act local’ is geen loze kreet voor een vereniging die haar leden van relevante, inspirerende informatie wil voorzien. Over veel uitdagingen waar we in Nederland voor staan, is in het buitenland namelijk al goed nagedacht. En vice versa. Die kennis actief uitwisselen, om van elkaar te leren, dat is de ambitie! Mooi voorbeeld is Kopenhagen. Daar viel op 2 juli 2011 in één uur tijd circa 150 millimeter water; zoveel als er normaal binnen twee maanden valt. Economische schade: 1 miljard euro. Klimaatadaptatie is een wereldwijd thema en afwachten is geen optie! In Kopenhagen investeerden ze 520 miljoen euro om de stad rainproof te maken. Van het ‘hoe’ kunnen we in Nederland veel leren. Daarom nodigden we betrokkenen uit Kopenhagen uit om tijdens vakevent Future Green City deze kennis met iedereen te delen.

Uitwisselen
Sanne Hieltjes, portefeuillehouder Internationale zaken van het Stadswerk-bestuur, juicht de internationale ambitie toe. “Stadswerk wil haar leden van aansprekende informatie voorzien. Ik vind dat we daarbij ook kennis van over de landsgrenzen moeten uitwisselen. Binnen Stadswerk hebben we een enthousiaste groep mensen bij elkaar gekregen die samen gaan bedenken hoe een eigentijds internationaal programma eruit kan zien.”

Collega-bestuurslid Jeroen Rodenburg is één van hen. Hij vindt dat er niet alleen veel te halen, maar ook te brengen is. “Als Nederlandse gemeenten kunnen we veel vertellen over onze openbare ruimte. Hoe we de inkoop, verlichting en inrichting regelen bijvoorbeeld.”

Naar binnen én naar buiten
Stadswerk brengt ook nadrukkelijk kennis naar het buitenland, bijvoorbeeld door relevante conferenties onder de aandacht te brengen en inhoudelijke deelname vanuit Nederland te ondersteunen. Zo deden ex-bestuursleden Jeroen Rodenburg en Eveline Kokx eind 2016 verslag van Habitat 3, de conferentie van de Verenigde Naties in Quito Ecuador. Daar troffen 45.000 professionals elkaar rondom huisvesting en duurzame stedelijke ontwikkeling.

Cookie-instellingen