Stadswerk Magazine 03 - 2023

(Coverbeeld: Michiel G.J. Smit)
Themanummer 03, 2023, Circulaire buitenruimte
'Circulaire doelen liggen nog ver buiten bereik' kopte het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) eind januari bij het uitbrengen van de Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER). Je wordt niet vrolijk van de opsomming die wordt gegeven. Zo zijn de hoeveelheden verbrand en gestort afval in Nederland toegenomen. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid plastic verpakkingen. De gebruiksduur van meubels en kledingstukken neemt juist af. Kortom: een achteruitgang over de hele linie.
Opvallend in het PBL-rapport is overigens dat de term openbare ruimte er niet in voor komt. Terwijl er in dit vakgebied echt heel veel in de circulaire melk is te brokkelen. 'Een substantieel deel van al onze grondstoffen wordt toegepast in de openbare ruimte', zegt de Leidse hoogleraar Ester van der Voet hierover in dit themanummer. Meer en hoogwaardiger recyclen is ook in de openbare ruimte hard nodig volgens haar. We moeten daarbij soms dwang en verplichting niet schuwen om iets op gang te brengen. Recyclebaar beton maken komt hier volgens de hoogleraar voor in aanmerking.
En de provincie Utrecht is ook met een interessant initiatief bezig: experimenteren met het beprijzen van CO2-uitstoot bij aanbestedingen. 'Wat heeft CO2-uitstoot met circulaire economie te maken?' hoor ik u denken. Het antwoord: alles. Al was het maar omdat naar schatting 35 procent van onze uitstoot wordt veroorzaakt door grondstoffenwinning. Met besparing daarop kun je dus twee vliegen in één klap slaan.
Laten we met initiatieven zoals in de provincie Utrecht ervoor zorgen dat er ooit een rapportage verschijnt waarin staat dat het goed gaat en dat de openbare ruimte daar in belangrijke mate aan heeft bijgedragen.
Publicatiedatum Stadswerk magazine nr. 03, 2023: 28 april 2023

De openbare ruimte is een grootgebruiker van grondstoffen. (foto: Michiel G.J. Smit)
