3D-scan innovatie in kunstbeheer Rotterdam

08-03-2018 {0} reacties

Een prettig leefbare stad met een sterke collectie beeldende kunst en monumenten voor iedereen. Hét doel van het (risicogestuurde) beheer van kunstwerken in de openbare ruimte in Rotterdam. De 3D-scan helpt erbij. Rotterdam zet deze innovatie in om waardevolle kunst te behouden voor de toekomst.

De directe aanleiding was de beschadiging van het monument van Piet Hein (afgebroken arm). De restauratie van dit waardevolle rijksmonument was erg complex. Tekeningen waarmee specialisten aan de slag konden gaan, ontbraken, wat vaak het geval is bij oudere kunstwerken. Dat maakt restauratie bij beschadiging of vervanging bij diefstal gecompliceerd, duur en tijdrovend.

Over de techniek
Rotterdam experimenteert met diverse scantechnieken uitgevoerd door interne en externe partners, voor het beheer van bruggen, tunnels, maar ook beeldende kunst. De scantechniek (met laser of met licht) hangt af van het doel. Het kunstwerk van Piet Hein is gescand met licht. De scan bestaat uit miljoenen driehoeken, punten die met elkaar verbonden zijn. Deze driehoeken vormen de ‘mesh’. Om het kunstwerk te kunnen reproduceren, wordt de meshomgezet in een definitief model, een ‘solid’. Als er onverhoopt iets gebeurt, dan zijn de benodigde data voor reparatie of reproductie beschikbaar. De 3D-scan van het monument van Piet Hein is uitgevoerd door Meesters In.

Meer informatie?
Hier leest u het hele artikel. Op de hoogte blijven van de innovaties in het Rotterdamse Assetmanagement? Meld u dan aan voor #AssetAlert.

Bekijk ook

Cookie-instellingen