‘Bomen horen in een bos’

22-10-2018 {0} reacties

Marc Lansink is vestigingsmanager bij BTL Bomendienst. Hij leidt op 15 november een workshop tijdens de Future Green City bijeenkomst in Deventer over klimaatadaptatie. In de blogbijdrage ‘Bomen horen in een bos’ leest u tussen de regels door wat u tijdens zijn workshop kunt verwachten.

‘Bomen horen in een bos.’ Dit is nog steeds een credo dat ik van mensen hoor. Bomen horen in een bos, daar gedijen ze het best, geven ze weinig overlast door vallende blaadjes en rare beestjes, zorgen ze niet voor schaduw op ‘mijn’ zonnepanelen, staan ze niet in de weg als ik mijn auto wil parkeren. Ergens snap ik best dat er in een stedelijke omgeving overlast ervaren kan worden van bomen en ik zal ook niet ontkennen dat bomen goed gedijen in een bos, maar bomen hebben wel degelijk iets te bieden in stedelijk gebied!

Droogte- en warmterecords
Het klimaat verandert, dat hebben we dit jaar allemaal aan den lijve ondervonden. Allerlei droogte- en warmterecords sneuvelden en wat is het dan lekker om onder een boom te kunnen zitten of je auto er onder te parkeren. Niet in het bos, maar juist bij jou of mij in de straat. Volgens Urban Forestry Network levert de vochtverdamping van een grote boom hetzelfde koelingseffect als 10-kamer-airconditioners die de hele dag draaien! Die grote boom voor je huis verkoelt de omgeving, waardoor je huis minder opwarmt, en zo levert die boom je gewoon geld op. Hoe mooi is dat?

Piekbuien
Een ander voorbeeld van klimaatverandering is regen die in piekbuien valt. Dit is een enorme belasting voor het rioolstelsel, het levert risico’s op overstromende straten, en veelal vloeit het water weg zonder dat het groen ervan profiteert. Noodzaak dus om je gazonnetje alsnog te besproeien! Voor de berging van water zijn groene elementen (daktuinen, borders, parken, groeiplaatsen van bomen) juist uitermate geschikt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zo’n groen element goed is ingericht.

Ik weet het antwoord wel
Een goed ingerichte groeiplaats betekent dat er kwalitatief en kwantitatief voldoende ondergrondse ruimte beschikbaar is voor duurzame groei. En nadrukkelijk dient er daarbij rekening gehouden te worden met waterberging. Dat kan op ‘natuurlijke’ wijze in grondvolume, maar ook met behulp van allerlei technische opties. Horen bomen dus alleen in het bos? Of moet duurzame aanplant van bomen vanuit klimaatadaptatie juist gestimuleerd worden? Ik weet het antwoord wel.

Meer informatie
Op 15 november biedt Marc Lansink een workshop aan tijdens de Future Green City bijeenkomst in Deventer. Thema is klimaatadaptatie en, naast aan de workshop van marc, kunt u nog deelnemen aan workshops van Van Eck Groen&Golf (over de Supertree) en Tauw. De bijeenkomst start met een interview van een uur door journaliste Katja Keuchenius met Stefan Kuks, watergraaf van waterschap Vechtstromen, hoogleraar aan de Universiteit van Twente en voorzitter van de landelijke stuurgroep Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie. Het volledige programma en het aanmeldformulier vindt u hier.  

Bekijk ook

Cookie-instellingen