Tiny Forest groot succes

23-08-2018 {0} reacties

De twaalf Tiny Forest partnergemeenten die dit najaar hun eerste minibos aanplanten zijn bekend! Het zijn Almere, Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Den Bosch, Goes en omstreken, Groningen, Hardenberg, Leiden, Maastricht, Meppel, Uithoorn en Utrecht. Tientallen andere gemeenten willen graag aanhaken.

Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.

Op naar 100 minibossen in 4 jaar
Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden dichterbij. Na de oproep van IVN Natuureducatie begin juni om partnergemeente te worden meldden 55 gemeenten zich aan, waaruit de eerste twaalf geselecteerd zijn. Zij leggen de komende drie jaar in totaal 56 Tiny Forests aan in samenwerking met IVN, scholen en buurtbewoners. De partnergemeenten spelen een sleutelrol in het doel van IVN: voor 2021 minimaal 100 Tiny Forests planten. Daartoe zoekt IVN in totaal 24 gemeenten die allen minimaal vier Tiny Forests aan willen leggen. Gemeenten die nu buiten de boot zijn gevallen, hebben nog een kans. In het voorjaar van 2019 kunnen gemeenten zich (opnieuw) aanmelden voor een plek bij de laatste twaalf partnergemeenten.

Meer biodiversiteit, wateropvang en koelte
Joline de Weerdt (regiodirecteur IVN) vertelt over een Tiny Forest bij Omroep Gelderland 'Een Tiny Forest komt op een onontgonnen stukje of in plaats van bestaande parken, die omgezet worden in bos. Normaal doet een bos er 100 jaar over om volwassen te worden, een Tiny Forest doet het in 10 jaar. Op zo'n klein stukje komen 600 bomen van 40 verschillende soorten. Dat maakt dat ze veel sneller kunnen groeien. Zo krijg je meer biodiversiteit, wateropvang en koelte. En belangrijker nog: een plek in de buurt of wijk waar kinderen kunnen spelen. Onze droom is dat ze als buitenlokaal gebruikt worden, want we vinden het heel belangrijk dat kinderen in contact komen met de natuur. En in die bosjes onderzoek gaan doen en kijken hoe zo'n bos groeit.'

Bekijk ook

Cookie-instellingen