Maak ruimte voor burgerinitiatieven!

12-04-2018 {0} reacties

De overheid moet zich volgens de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen uitnodigend opstellen ten opzichte van burgerinitiatieven. Meer denken in kansen en minder in regels en drempels. De gemeente Heerlen geeft met De Buitenkans een mooi voorbeeld, zo ondervonden we 5 april jl.

Op donderdag 5 april organiseerde Stadswerkregio Zuidoost de bijeenkomst ‘De Toekomst van Burgerparticipatie’. De circa 30 deelnemers luisterden naar en in gingen in gesprek met drie sprekers.

Blockchain in de buurt
Vince Meens liet met niet minder dan 130 sheets vol prachtige beelden zien hoe Blockchain technologie de Burgerparticipatie van de toekomst mogelijk maakt. Een mooi voorbeeld is de Mobotiq; een Renault Twizzy achtige elektrische robot-auto. Bedacht als antwoord op de vraag hoe we betaalbaar vervoer mogelijk kunnen maken voor iedereen? De Mobotiq kan als een Ikea-pakket worden geassembleerd, bijvoorbeeld door handige buurtbewoners of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De auto is vervolgens door buurtbewoners te bestellen voor een rit. De auto laadt zichzelf zelfstandig op, registreert zelf ritten, verzorgt alle betalingen en geeft aan wanneer er voldoende ‘winst’ is gemaakt om een volgend exemplaar te laten assembleren. Doordat er dan twee auto’s rijden, worden de ritten weer goedkoper. Zo ontstaat een zichzelf regulerend, betaalbaar en duurzaam vervoerssysteem, waarbij alle transacties via Blockchain technologie verlopen. De toekomst is niet zo ver weg meer… Mark Verhijde is auteur van Regel die burgerinitiatieven! Hij verkende met de zaal vooral aansprakelijkheidsissues en inventariseerde waar de deelnemers beroepsmatig staan als het gaat om burgerinitiatieven.

Buitenkans voor iedere gemeente?
Na de pauze vertelden Eugène Hodes en Geert Pizlo van de gemeente Heerlen zeer bevlogen over het project De Buitenkans. Het is dé kans voor actieve bewoners om het stuur in handen te nemen in hun eigen buurt. De gemeente regelt ‘de basis’, voor alles wat bewoners verder willen is in principe ruimte! In ieder geval voor een goed gesprek. Als bewoners zelf wat willen en daarvoor de handen uit de mouwen willen steken, denkt de gemeente graag mee. De uiteindelijke afspraken worden vastgelegd in ‘Buurtdeals’.  Inmiddels zijn er al ruim 125 gemaakt. Van de herbestemming van een braakliggend stuk grond tot kunst op elektrahuisjes en van de verplaatsing van parkeerplaatsen tot het boven de markt houden van een rosorium. Niks is te gek, alles kan. Dat is het motto van de gemeente en dat communiceert het ook met overtuiging. Het leidt tot enthousiasme en reuring in wijken, een ‘leukere’ openbare ruimte en een betere verstandhouding en meer begrip tussen de bewoners en de gemeente. Na afloop was de vraag die ons bezighield vooral: is deze aanpak geen buitenkans voor iedere gemeente? Meer informatie vindt u hier.

Bekijk ook

Cookie-instellingen