Slecht nieuws voor de Duizendknoop!

27-05-2020

Op 10 juni hebben initiatiefnemers Stadswerk, Probos, Christel! en WUR, samen met diverse gemeenten, het digitale Kennisnetwerk Invasieve Exoten gelanceerd. Goed nieuws voor de bestrijding van invasieve exoten, slecht nieuws voor de Duizendknoop. Christel Tijhuis sprak namens het Platform met NU.nl

‘Op het platform is alle beschikbare informatie over de woekerplant samengebracht’, vertelt mede-initiatiefnemer en duizendknoopspecialist Christel Tijhuis in gesprek met NU.nl.

Handvatten voor kosteneffectieve aanpak
Door de wortels die 2 tot 2,5 meter diep kunnen gaan, is de duizendknoop ontzettend lastig te bestrijden. Vooral in de bouw- en grondsector leidt het onkruid tot problemen. De plant groeit door de kleinste gaten en kieren, waarmee die funderingen en muren kan aantasten of destabiliseren. Als de duizendknoop niet met wortel en tak uitgeroeid wordt, blijven nieuwe scheuten razendsnel terugkomen. Het doel van het nieuwe platform is om alle kennis over de duizendknoop te bundelen en handvatten te bieden voor een kosteneffectieve aanpak van de zeer ongewenste plant’, legt Tijhuis uit.

Gefinancierd door lokale overheden
In 2015 begon zij met de coördinatie van de bestrijding van de duizendknoop in de gemeente Amersfoort. Sindsdien heeft Tijhuis zich tot expert op het gebied van de plantensoort ontwikkeld en staat de bestrijding van duizendknoop ook bij andere gemeenten op de agenda. Samen met Wageningen University & Research (WUR), Vereniging Stadswerk en Stichting Probos werkte zij de afgelopen maanden aan een landelijk kennisplatform, een nieuwe stap in de gezamenlijke missie tegen de plant. Het platform is gefinancierd door lokale overheden, zoals de gemeenten Amsterdam en Rotterdam en de provincie Utrecht.

Platform ook geschikt voor mensen met duizendknoop in hun tuin
Groenbeheerders benaderen Tijhuis vaak met vragen. "Wat kun je doen? Welke methodes zijn er? Werkt biologische bestrijding? Wat zijn de kosten en hoe dek ik de financiering?", somt ze op. De antwoorden staan straks op het kennisplatform. "In die zin is het platform heel breed en is het bedoeld voor gemeenten, terreinbeheerders en particulieren die een duizendknoop in hun tuin hebben", zegt ze. "Omdat er zo weinig echt effectieve en betaalbare methodes zijn, zit iedereen met smart te wachten op nieuwe technieken", vertelt Tijhuis. "Daarom kunnen bedrijven straks ook hun eigen methodes bij ons laten toetsen, zodat ze een soort stempel kunnen krijgen als hun manier echt werkt."

Het hele artikel kunt u hier lezen.

Meer informatie? onkruid moet vernietigen
Het kennisplatform gaat op 10 juni live tijdens een webinar van Vereniging Stadswerk. Dan zal ook de URL van de website worden onthuld. Meer informatie over het platform? Of wilt u als gemeente aanhaken? Neem dan contact op met Marcelle Verhoeven: 06-57591365. Christel Tijhuis is ook te beluisteren in de podcastserie ‘; t is 5 voor 12’ waarin ze de vijf meest urgente vragen over de Duizendknoop beantwoordt. Luisteren kan hier.

 

Bekijk ook

Cookie-instellingen