Vakbeurs Openbare Ruimte 2024 | Future Green City ideeëntheater | gratis toegang met je FGC-ticket

Begin

25-09-2024 om 09:00

Einde

26-09-2024 om 16:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Datum: woensdag 25 september 2024 en donderdag 26 september 2024
Tijd: vanaf 9.00 uur tot 16.00 uur
Titel: Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
Locatie: Jaarbeurs Utrecht
Kosten: Gratis – wel registreren 

Openbare ruimte is urgenter dan ooit. Duurzaamheid, biodiversiteit, natuurinclusiviteit, gezondheid, et cetera. De lijst is onuitputtelijk. De toekomst van onze gedeelde leefomgeving is elke dag in het nieuws. Voor iedereen die beroepsmatig verbonden is met ontwerp, inrichting, onderhoud en/of beheer van openbare ruimte, is op 25 en 26 september 2024 de 20e editie van Vakbeurs Openbare Ruimte. Bezoek de ‘Future Green City’ stand op plek 3.5.62.

Future Green City ideeëntheater
Tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte organiseren VHG en Stadswerk een tweedaags lezingenprogramma in het Future Green City ideeëntheater (naast 3.5.62, zie plattegrond). Op 27 en 28 september programmeren wij een divers programma aan lezingen. Er komen verschillende thema’s aan bod zoals circulariteit, klimaatadaptatie en ondergrond & groen. Neem vast een kijkje in het programma. 

Woensdag 25 september

10:30 - 11:00

Bomentabel & klimaatgroen
Spreker: Jelle Hiemstra (WUR)
Thema: Klimaatadaptatie

Over de sessie

Kom de Bomentabel met wel 359 soorten ontdekken. In deze sessie door Jelle Hiemstra (WUR) krijgt u een inkijkje in het topsectorenonderzoek naar klimaatgroen in de stad en de in dat project ontwikkelde tools voor effectief aanplanten van groen voor klimaatadaptatie in de stad. De bomentabel is een hulpmiddel voor het maken van de juiste boomsoortkeuzes voor specifieke groeiplaatsen; en de brochure klimaatgroen geeft richtlijnen voor het inpassen van klimaatgroen in verschillende wijktypen.

11:00 - 11:30

Wat lokaal voedsel doet voor een gezonde en leefbare gemeente
Spreker: Jean Eigeman (Stadslandbouw)
Thema: Waardevol Groen

Over de sessie

Jean Eigeman, voorzitter van het kennisplatform Stadslandbouw Nederland, laat zien wat de impact is van een gedegen groenbeleid. Wat is het effect van stadslandbouwprojecten op de lokale gezondheid en op de sociale cohesie in wijken? Hij presenteert daarbij recente onderzoeksresultaten van november 2023. Een startpunt voor het ontwikkelen van je lokale voedselbeleid.

 11:30 - 12:00

Gezondheid ligt op straat!
Spreker: Inge Van Wijk (Landschapsontwerper Bij Boschslabbers)
Thema: Waardevol Groen

Over de sessie

Kom naar de presentatie over de zevende editie van de StraaDkrant! Inge van Wijk van BoschSlabbers neemt ons mee in de gezonde straat van de toekomst, met oplossingen voor klimaatadaptatie, biodiversiteit, duurzaamheid en natuurlijk gezondheid van mens en natuur. Laat je inspireren door mooie voorbeelden en praktische tips om ook je eigen straat gezonder te maken.

 12:00 - 12:30

Klimaatneutrale en circulaire Infra
Spreker: Marc De Rooy (IenW)
Thema: Circulair

Over de sessie

In dit programma werkt IenW nauw samen met provincies, gemeenten en waterschappen, om innovaties die inmiddels voldoende ontwikkeld zijn, tot uitvoering te brengen. Denk aan verjongingscrème om de levensduur van asfalt te verlengen, het uitfaseren van Hotmix asfalt, en het hergebruiken van betonnen liggers uit viaducten. Door gezamenlijk op te trekken richting de markt wordt snelheid gemaakt. Hierbij worden onder meer eisen gebruikt die samen met de markt ontwikkeld zijn, zoals uit het Betonakkoord. Ook bevordert het programma KCI dat dergelijke eisen landen in de standaarden die veel overheden gebruiken, zoals de RAW-systematiek. Er zijn voldoende maatregelen uitgedacht en uitgewerkt, we moeten het nu gaan doen!

12:30 - 13:30

Eco-systeem-stad
Sprekers: Joris Voeten, Shannen Dill, Rutger Dankers, Carla Grashof-Bokdam en Roy Molenaar (Wageningen University & Research / WUR)
Thema: Waardevol Groen

Over de sessie

Groen is de stille kracht van onze steden. Het vervult een belangrijke functie in klimaatadaptatie, leefbaarheid en biodiversiteit, juist nu het klimaat verandert. Maar hoe creëren we voldoende functioneel groen in de stad zodanig dat daar ook voldoende water voor beschikbaar is?

13:30 - 14:30

City Deal Tijdloze Grachten
Sprekers: Rachel Streefland (Wethouder Erfgoed) en Annemarij Kooistra
(Kwartiermaker City Deal Tijdloze Grachten)
Thema: Waardevol Groen, Klimaatadaptatie

Over de sessie

Bij deze bijeenkomst ondertekenen 16 partijen de City Deal Tijdloze Grachten. Ze gaan in een panel in gesprek over het belang van samenwerken om de historische waarde van de grachten te kunnen behouden. We gaan in discussie over hoe we de renovatie ook een duurzame investering laten zijn in de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad.

   

14:30 - 15:00

Bestrijding Duizendknoop gemeente Den Haag
Spreker: Pim Smit (Gemeente Den Haag)
Thema: Waardevol Groen

Over de sessie

De gemeente Den Haag is zeer actief met de aanpak van de Japanse Duizendknoop. Graag presenteert Pim Smit, specialist bodem & Japanse Duizendknoop, de Aziatische Duizendknoop aanpak van de gemeente Den Haag. Hij vertelt over de verschillende technieken die zijn ingezet, zijn ervaringen en de resultaten die daarmee behaald zijn.

 

 

Donderdag 25 september

10:30 - 11:00

Waarom is spelen voor kinderen in een gezonde en inclusieve omgeving zo belangrijk?
Spreker: Jolanda Maas (VU Amsterdam)
Thema: Gezondheid

Over de sessie

Jolanda Maas, gedragswetenschapper en senior onderzoeker Vrije Universiteit Amsterdam, zal u bijpraten over de wetenschappelijke inzichten van het nieuwste onderzoek naar alle voordelen van een gezonde speelomgeving voor kinderen en hoe u deze kunt toepassen op uw eigen project. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zullen verrast zijn over deze nieuwe inzichten en mogelijke toepassingen.

11:00 - 11:30

Bruggen bouwen
Spreker: Jan Willem Kattouw (Collaborall Group)
Thema: Circulair

Over de sessie

Jan Willem Kattouw, Chief Technology Officer van de collaborall Group, deelt zijn visie op de transformatie naar duurzame gebiedsontwikkeling door middel van data en digitalisering. Hij zal de transformerende aanpak achter de ontwikkeling van een circulaire en duurzame brug in Almere onthullen en laten zien welke cruciale rol data en digitalisering daar speelde maar spelen bij het aanpakken van opkomende stedelijke uitdagingen.

 11:30 - 12:00

Car-Free Grand Prix: hoe Nederlanders naar het circuit fietsen
Spreker: Shelly Bontje (Dutch Cycling Embassy)
Thema: Mobiliteit

Over de sessie

Een Formule 1-race is een onwaarschijnlijke plek voor een revolutie in duurzame mobiliteit, maar de 110.000 dagelijkse bezoekers van de Nederlandse Grand Prix mogen niet met de auto komen. In plaats daarvan hebben de organisatoren een ambitieus geïntegreerd transportplan ingevoerd, waardoor 98% van de tickethouders te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer arriveert.

 12:00 - 12:30

Leadpartner Interreg NSR project COOL CITIES
Spreker: Thijn De Voogd (Gemeente Arnhem)
Thema: Klimaatadaptatie

Over de sessie

Het Europese Interreg Noordzee-project COOL CITIES werkt sinds januari 2024 aan de ontwikkeling van ‘Koele Netwerken’ om hittestress in steden te verminderen. Partners uit vijf landen creëren schaduwrijke routes die koele plekken verbinden, gebaseerd op een gedetailleerde methodiek. Ontdek hoe uw stad kan profiteren van de ‘Cool Network Roadmap’ in 2027.

12:30 - 13:30

Microben, de onzichtbare helden van de stad
Spreker: Marco Van Es (Bac2nature)
Thema: Waardevol Groen

Over de sessie

Veranderend klimaat en stijgende zorgkosten vragen om lokale oplossingen. Microben vormen de onlosmakelijke verbinding tussen deze problemen. Een verbetering van lokale biodiversiteit vergroot namelijk de diversiteit aan microben. Deze toename blijkt essentieel voor de training van ons immuunsysteem.

13:00 - 13:30

Ruimte maken in boven- en ondergrond
Spreker: Berry Kok (GPKL)
Thema: Energietransitie

Over de sessie

De ondergrond is de plek waar zo ongeveer alle transities op dit moment mee te maken hebben. Van drinkwater, energie, glasvezel, riolering, boomwortels, ondergrondsecontainers en dat met enig respect voor bodemleven en grondwaterstromen. De ondergrond is ook een makkelijke plek om het even niet over te hebben, want je ziet het immers niet en dan is samenwerken niet vanzelfsprekend. Het is ook de plek die iedereen claimt en haar of zijn eigen recht op wil vestigen, in een parlement van de ondergrond.

   

13:30 - 14:00

Hoe financier je meervoudige opgaven?
Sprekers: Iris Visser en Merlissa Diele (Natuurverdubbelaars)
Thema: Management

Over de sessie

We delen graag de lessen vanuit het onderzoek ‘Investeren in integraliteit - Integrale fondsvorming voor meervoudige waarde creatie in de openbare ruimte’. Ondanks de complexiteit zijn er volop mogelijkheden binnen het bestaande instrumentarium van gemeenten voor integrale financiering
en liggen er kansen voor fondsvorming.

14:00 - 14:30

Van bedrijventerrein naar werklandschap van de toekomst!
Spreker: Kim Van Der Leest (Werklandschappen Van De Toekomst)
Thema: Klimaatadaptatie

Over de sessie

Aan de hand van inspirerende voorbeelden nemen we je mee naar de werkomgeving van morgen. Waar werknemers gelukkiger, gezonder en productiever zijn. Waar bedrijventerreinen beter bestand zijn tegen schade door wateroverlast, hitte en droogte. Met vernieuwende samenwerkingsvormen
én meer natuur.

14:30 - 15:00

De groenprofessional als verbinder tussen partijen die de grenzen willen opzoeken!
Lis Rosseels (Klimaatadaptatie & Groen Engelsman Hoveniers) en Dolf Pul (Engelsman Hoveniers)
Thema: Waardevol Groen

Over de sessie

Door eenvoudige maatregelen en aangepaste verwachtingen te hanteren, kunnen groenprofessionals een verbindende rol spelen in projecten. Dit zorgt voor een gezamenlijke richting bij gemeenten, woningcorporaties/ eigenaren, Vereniging van Eigenaren (VvE’s), waterschappen en projectontwikkelaars dat een effectief herstel van biodiversiteit in de stad bevordert. Hierdoor worden voordelen zoals CO2-reductie, hittevermindering en verbeterd welzijn gemaximaliseerd.

 

Combineer je Future Green City World Congress met een tripje naar de vakbeurs
Op woensdag 25 en donderdag 26 september kan de congresdeelname aan het FGC-congres worden gecombineerd met een bezoek aan de Vakbeurs Openbare Ruimte. Deelnemers aan het congres kunnen op vertoon van hun congresbadge gratis de beurs bezoeken. Ook zijn er begeleide tours langs exposanten die zich daarvoor hebben aangemeld. Lees meer over het Future Green City World Congress.  

Cookie-instellingen