Regionale energiestrategie: van hoe? naar Zo!

Begin

28-02-2019 om 13:30

Einde

28-02-2019 om 17:15

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Highlights

  • Richard Kleefman (IPO) geeft u inzicht in de belangrijkste lessen vanuit pilotregio’s waar gewerkt is aan een Regionale Energiestrategie.
  • Anne Venema (gemeente Groningen) vertelt u hoe Groningen de energietransitie vormgeeft op wijkniveau, hoe het dat samen met allerlei partijen doet en wat dit voor de gemeente en partners betekent.
  • Willem Hazenberg (Stork) presenteert waterstof en geothermie als alternatieven voor all electric en laat u zien wat u in kaart wilt brengen en welke keuzes u daarbij kunt maken.
  • Sjoerd Ammerlaan (New Energy Coalition) geeft een inleiding over het werk van New Energy Coalition en de Energy Academy Building, waar de bijeenkomst plaatsvindt.
  • U kunt ervaringen, kennis en goede voorbeelden uitwisselen met collega’s vanuit gemeenten, waterschappen en provincies.

Achtergrond
De transitie naar een volledig schone energiehuishouding gaat over veel meer dan alleen energie. De manier waarop we in ons land wonen, werken en het landschap inrichten zal er ingrijpend door veranderen. Daarom vraagt de energietransitie ook een transitie in de manier waarop overheden, burgers, bedrijven en organisaties met elkaar samenwerken. Dat is een van de conclusies uit het rapport ‘Slim schakelen: lessen voor een regionale energiestrategie’. Het rapport schetst de belangrijkste ervaringen vanuit vijf pilotregio’s die al met zo’n strategie aan de slag gingen. De pilotregio’s inventariseerden welke mogelijkheden voor verduurzaming hun regio biedt, hoe en met wie je die mogelijkheden optimaal benut, welke organisatie daarvoor nodig is en hoe je de strategie ook uitgevoerd krijgt.

Doel van de bijeenkomst
Hoe geef je de energietransitie samen gestalte? Wat komt er vanuit het Rijk op gemeenten, waterschappen, ondernemers en bewoners af? Nog veel is onduidelijk. Zijn er al gemeenten in de regio die meer licht op de energietransitie kunnen schijnen? Stadswerk Regio Noord heeft zich laten inspireren door het rapport ‘Slimmer schakelen’ en gezocht naar antwoorden. Tijdens de bijeenkomst Regionale energietransitie: van hoe? naar Zo! krijgt u niet alleen deze antwoorden, maar bent u ook in de gelegenheid om uitgebreid ervaringen, kennis en goede voorbeelden met elkaar uit te wisselen. Deze middag is in het bijzonder interessant voor beleidsmakers en –medewerkers van provincies, waterschappen en gemeenten.    

Programma  
13.30 uur Inloop
14.00 uur Start en welkom Stadswerk
   
14.05 uur Sjoerd Ammerlaan, projectmanager External Affairs van New Energy Coalition geeft inleiding over het  Energy Academy gebouw en het werk van New Energy Coalition!
   
14.15 uur Richard Kleefman, adviseur Energietransitie van het IPO (Interprovinciaal Overleg), biedt u inzicht in de laatste stand van zaken rondom de Regionale Energie Strategieën die in Nederland worden opgesteld en gaat in op vragen die er leven. Hij vertelt waarom de RES is opgenomen in het klimaatakkoord, wat de belangrijkste onderdelen zijn, welke regio’s er zijn en hoe ver de regio’s (ongeveer) zijn. na zijn presentatie weet u wat de rol is van de RES In de energietransitie en hoe u hier in de dagelijkse praktijk mee te maken (kunt) krijgen.
   
14.45 uur Anne Venema, projectleider Energie gemeente Groningen, vertelt u over de  wijkenergieaanpak in Groningen. Alle wijken gaan er uiteindelijk, wijk voor wijk, van het aardgas af. Dit doet Groningen samen met bijvoorbeeld inwoners, bedrijven, instellingen, woningcorporaties en VVE’s. Welke wijken zijn het eerst aan de beurt? En waarom? Hoe zorgen we als gemeente voor voldoende draagvlak? Wat is de rol van de gemeente en wat wordt er van inwoners en bedrijven verwacht? Hoe worden de gebouwen straks verwarmd en wat heeft dit voor gevolgen? U krijgt inzicht in wat de energietransitie betekent voor de regio. En wat het betekent voor inwoners, bedrijven en instellingen die er allemaal mee te maken krijgen. Het is een enorme opgave en vraagt grote investeringen, maar biedt tegelijkertijd ook kansen.
   
15.15 uur Pauze
   
15.30 uur Willem Hazenberg, project Manager Hydrogen & Geothermal Competence  (geothermie en waterstof) Center Renewable Energie bij Stork, leert u  welke keuzes u kunt maken om de energiestrategie vorm te geven voor verschillende situaties. Hij bespreekt alternatieven voor all electric, laat zien wanneer waterstof ideaal is voor de bebouwde omgeving of mobiliteit en wanneer geothermie juist een goede oplossing is. Daarnaast bespreekt hij de nationale inzet van waterstof en de status ervan in Hoogeveen, gas versus stroom en de energieconsumptie en productieprofielen zoals zon en wind. Na de presentatie van Willem hebt u handvatten om direct aan de slag te gaan. En inzicht in wat u in kaart wilt en gaat brengen en wat daarbij de keuzes zijn.
   
16.00 uur Discussie
16.30 uur Borrel


Datum, locatie en kosten
Datum: 28 februari 13.30 uur – 17.00 uur
Locatie: Energy Academy Europe, Nijenborgh 6, 9747 AG Groningen
Parkeren kan het beste op p1 of p4. Als u niet bekend bent met de Zernike campus, dan kunt u even kijken naar deze plattegrond
Kosten: gratis voor gemeentelijke leden, overige leden €35,- voor overige leden, €295,- voor niet-leden.

Aanmelden kan alleen nog door een mail te sturen naar info@stadswerk.nl

 

Cookie-instellingen