Dit nummer

Stadswerk Magazine 08- 2020

Connectiviteit

Connectiviteit is voor Vereniging Stadswerk een van de vijf hoofdthema's. Dat geeft aan dat hier speciale aandacht aan besteed wordt. Maar wat is connectiviteit eigenlijk? Kort gezegd: in verbinding staan met elkaar. Maar waarom dat speciaal benoemen? Omdat de inzichten over ons vak veranderen en omdat technologische innovatie nieuwe, interessante mogelijkheden biedt. We willen nog meer dan voorheen dat de ruimte die we maken en beheren aansluit op wat bewoners en andere gebruikers wensen. Dat betekent dat we onze eigen professionele standaarden, zoals de CROW beeldsystematiek voor beheer, soms moeten inruilen voor een systeem waarbij bewoners zelf prioriteiten aangeven. Klinkt dat als een brug te ver? In Tilburg vinden ze van niet; experimenten zijn al achter de rug en die smaken naar meer.

Zoals gezegd maakt nieuwe techniek communicatie een stuk veelzijdiger en effectiever. Bewoners kunnen bijvoorbeeld zelf metingen verrichten in hun buurt rond verkeersoverlast of hitte in de zomer. In onder meer Hilversum en Amersfoort krijgen actieve bewoners daarmee een volwaardige plek in de besluitvorming. En wat dacht u van kinderen? Vaak een onderbelichte groep want hoe moet je hun inbreng in 'grotemensenplannen' een plek geven? Het antwoord: door ze met LEGO te laten uitbeelden wat ze willen. In Nijmegen en Vlissingen blijkt dat prima te werken, mits ook de organisatie eromheen erop is ingesteld.

Hopelijk bent u het na het lezen van dit themanummer met ons eens dat connectiviteit als thema alle aandacht verdient. En wie weet geeft het u een nieuwe blik op uw eigen werkveld.

Publicatiedatum Stadswerk magazine nr. 08, 2020: 13 oktober 2020

(foto: Anouk Anne Langeveld, Royal Haskoning DHV)
Cookie-instellingen