Klimaatadaptatie

Marco Barendse (beleidsuitvoerder civiel, gemeente Tiel) voor het Waterplein, een echte innovatie die wateropvang combineert met een groen landschap en talloze spelaanleidingen.

Door de verwachte klimaatverandering gaan we te maken krijgen met extreem weer. De temperaturen stijgen, de hoeveelheid neerslag en het aantal extreme buien neemt toe en we krijgen steeds vaker te maken met perioden van droogte. Hoe managen we de gevolgen hiervan? Stadswerk denkt met u mee en verzamelt en ontsluit relevante kennis uit binnen- en buitenland. Daarom ook nodigden we voor de tweede editie van Future Green City sprekers vanuit de stad Kopenhagen uit. Zij vertelden over de maatregelen die Kopenhagen trof nadat er in 2011 in twee uur tijd ruim 150 mm water viel, wat leidde tot een schadepost van één miljard euro.  

Bijeenkomsten
Eind 2016 organiseerde de gemeente Venlo en Stadswerk regio Zuidoost Nederland een bijeenkomst waarbij informatie-uitwisseling over Klimaatadaptatie centraal stond. Onder meer het KNMI en project Waterklaar boden inzicht in de klimaatopgaven die op ons afkomen en namen de deelnemers mee in hoe een gemeentelijk watersysteem klimaatadaptief en duurzaam in kan worden gericht. De bijeenkomst was dermate succesvol en inspirerend dat we werken aan een ‘roadshow’ waarmee we alle regio’s in het land willen aandoen.  

Stadswerkmagazine
In Stadswerkmagazine publiceren we regelmatig artikelen op dit thema. Hier vindt u een selectie van de artikelen over klimaatadaptatie uit Stadswerkmagazine terug. Bij Stadswerkmagazine 4 (mei 2017) zit een special die geheel gewijd is aan het thema klimaatadaptatie.