Hoe maken we 1,5 meter ruimte voor iedereen?

12-05-2020

Op verzoek van VNG heeft Stadswerk het initiatief genomen om met tien gemeenten en CROW te zorgen voor een handreiking om 1,5 meter ruimte te maken voor iedereen. En veilig gebruik van de openbare ruimte mogelijk te maken. De eerste resultaten staan inmiddels op de VNG site. 

Het wordt steeds drukker op straat. Dat zien we nu, na de eerste versoepeling va de coronamaatregelen, maar dat proces was ook voordat corona zich aandiende al in volle gang.

Ruimte in de drukte houden
De uitdaging in deze tijd is echter wel compleet anders geworden. Want hoe maken we veilig gebruik van de openbare ruimte mogelijk? Hoe maken we 1,5 meter ruimte voor iedereen? Tien gemeenten, VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), Vereniging Stadswerk Nederland en CROW zetten tijdens een eerste inventarisatie op 8 mei jl. de samen de eerste mogelijkheden op een rij.

      

Vier lijnen voor een goede aanpak
Tijdens deze inventarisatie kwamen vier lijnen voor een aanpak op tafel. De eerste is heldere communicatie en goed gedrag stimuleren. Bijvoorbeeld door ‘anderhalve meter mannetjes’ in de gemeente Apeldoorn en gastheren & -vrouwen in de gemeente Eindhoven. Maar ook banieren en stickers kunnen helpen en zijn goede voorbeelden. De tweede lijn wordt gevormd door tijdelijke aanpassingen van de fysieke inrichting. Voorbeeld hiervan is het ‘maatregelenmenu’ van de gemeente Amsterdam, maar ook het verplaatsen van markten over meerdere plekken in de stad en het verplaatsen van fietsers naar de rijbaan, zodat er meer ruimte komt voor voetgangers. De derde aanpak is sturing via ICT voor crowdmanagement via camera's, zoals bijvoorbeeld in de gemeente Tilburg wordt gedaan. Ook de inzet van Matrixborden met waarschuwingen voor (te) drukke plaatsen, helpt mensen ruimte voor elkaar te houden. De vierde en laatste lijn is toezicht en handhaving. En dat bleek sinds de persconferentie van premier Rutte op 7 mei ook geen overbodige luxe.

Meer informatie? 
In de komende weken halen wij samen met VNG en CROW concrete input, ervaringen en voorbeelden van gemeenten op. Op basis daarvan zullen we gezamenlijk de uitgangspunten opstellen en concrete handreikingen en ondersteuningsproducten ontwikkelen, bijvoorbeeld via een serie webinars. Meer informatie vind u op de website van de VNG.

Bekijk ook

Cookie-instellingen