Future Green City Collegetour Energietransitie, Hanzehogeschool, Groningen

Begin

08-11-2018 om 13:30

Einde

08-11-2018 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Highlights

  • Collegetourinterview door Katja Keuchenius met Jan Willem van der Groep, oprichter van Factory Zero en bedenker van de term en het concept Nul op de meter.
  • Ontwerpatelier waarin u samenwerkt aan een concreet ontwerpvraagstuk over opgewekte stroom op het Suikerunieterrein dat door de gemeeente Groningen is ingebracht.
  • Workshops van Arnold Meulenbelt (BTL advies) en Menno Chang en Yvonne van Liebergen (Movares). Hierin staan de energietransitie, de opgaven die deze met zich meebrengt en de consequenties ervan voor het ontwerp, de inrichting en beheer van de openbare ruimte centraal.

Achtergrond
De ‘Future Green City’, de toekomstbestendige en duurzame stad en openbare ruimte, wordt in de toekomst ontworpen, beheerd én bewoond door studenten van nu. Reden genoeg voor Stadswerk en VHG om voor haar leden sessies rondom relevante Future Green City-thema’s te organiseren die ook toegankelijk zijn voor studenten. Zodat het professioneel werkveld in het heden kan kennismaken met de toetreders van de nabije toekomst. Dat doen we in de Future Green City Collegetour die tussen 20 september en 17 januari 2019 zeven Hogescholen, verspreid over het hele land, aandoet. Thema’s die aan bod komen zijn circulaire economie, klimaatverandering en veiligheid, doe democratie, energietransitie, klimaatadaptatie, vrije tijd versus leefbaarheid en groen en gezondheid.     

Programma  
13:00-13:30 Inloop
13:30-14:30
 
Collegetour interview door interviewer Katja Keuchenius met Jan Willem
van de Groep (Factory Zero en Nul op de Meter).
14:30-15:30 Workshopronde. Keuze uit twee workshops.
  Arnold Meulenbelt (BTL Advies) verkent in zijn workshop met u de energietransitie in relatie tot groen. Welke consequenties hebben nieuwe verwarmingsmethoden in de grond op bestaande bomen? En op het planten en plaatsen van nieuwe bomen? Hoe richt je de openbare ruimte zo in dat zonnepanelen en beplanting elkaar optimaal ruimte geven? Zodat we in 2018 niet de problemen van 2038 organiseren? Arnold Meulenbelt laat het allemaal aan de orde komen tijdens een ‘vragende’ presentatie waarbij rondom praktijksituaties de vraag: ‘hoe moeten we dit nou doen?’ centraal staat.   
  Menno Chang en Yvonne  van Liebergen (Movares) nemen ons in hun workshop mee door de uitdagingen van de warmtetransitie. Gemeenten staan voor de taak om in 2021 al een warmteplan te hebben voor de transitie naar aardgasvrij. Ze nemen u mee door de technische, financiële, juridische en procesmatige uitdagingen van deze transitie, waarna ze u vragen u te verplaatsen in de schoenen van een aanbieder van warmteoplossingen. Wat hebben zij nodig van de gemeente en andere partijen om succesvol te zijn en hier een duurzame boterham te verdienen? Menno Chang werkt binnen Movares aan energietransitie vraagstukken voor energiebedrijven, netwerkbedrijven en gemeenten. Yvonne van Liebergen combineert in haar werk vakinhoudelijke kennis van het omgevingsrecht met de dagelijkse praktijk van ondernemers en overheden.
15:30-15:45 Pauze
15:45-16:15


 
Ontwerpatelier rondom een ontwerpvraagstuk dat door de gemeente Groningen is ingebracht. Op het Suikerunieterrein wil én kan de gemeente naar Nul op de Meter. Het wil met de opgewekte stroom het landelijke netwerk niet extra behouden, maar de stroom behouden voor de wijk. Wat is daarvoor nodig m.b.t. ontwerp en inrichting van de openbare ruimte? 
16:15-17:00 Afsluitende borrel.


Datum, locatie, kosten
Datum: 8 november van 13:00-17:00 uur.
Locatie: Energy Academy Europe, Nijenborgh 6, 9746 AG Groningen.
Parkeren kan het beste op p1 of p4, zie deze plattegrond.
Kosten: studenten, genodigde opleidingen, gemeentelijke leden van Stadswerk en VHG-leden gratis, overige Stadswerkleden € 35,00, niet leden € 225,00.

Meer informatie?
Hier vindt u alle overige bijeenkomsten van de Future Green City Collegetour. Wilt u meer informatie over de Future Green City Collegetour, hebt u tips of suggesties of wilt u er een bijdrage aan leveren? Belt of mailt u dan met directeur Maarten Loeffen van Stadswerk: 0318-692721 of maarten.loeffen@stadswerk.nl.

Aanmelden klik hier

 

Cookie-instellingen